Unike løsninger finnes utenfor kjernesystemene

De siste årene har det skjedd store endringer, noen kaller det en revolusjon, blant tilbyderne av virksomhetsstyringssystemer (ERP-systemer). Mange hevder dette skyldes at mer og mer av programvaren ligger i skyen. Jeg er ikke enig i dette.


  • For det første ligger det faktisk ingen programvare i skyen. Alt ligger på jorda, ett eller annet sted.
  • For det andre er ikke virkemåten i programvaren særlig forandret de siste åra, selv om systemene hele tiden får mer og mer funksjonalitet.

Den virkelige endringen ligger i hvordan programvaren selges og prises. I «gamle dager» var det en stor økonomisk investering å bytte til ny ERP-programvare. Slik er det ikke lenger. Nå fordeles kostnadene som et abonnement utover hele brukstiden. Det gjør det enklere å sammenligne ulike løsningers framtidige eierskapskostnader. En mer rettferdig måte å ta betalt på, mener de fleste av oss.

Store investeringer medførte tidligere store investeringsbeslutninger. Med vesentlig reduserte innledende investeringer er også beslutningsprosessene mye enklere.

Visma sitt forhandlernettverk var tidligere en «forlenget arm» inn i disse kompliserte salgs- og beslutningsprosessene. Med enklere beslutninger trengs ikke denne forlengede «salgsarmen» på samme måte som før. Den tradisjonelle Visma-forhandleren trengs ikke mer. Hvorfor finnes da fortsatt ØkonomiBistand?

Visma og andre programvarehus er dyktige på å lage kjernesystemer, enten det er løsninger for økonomi, logistikk, lønn/HR eller salgsstøtte/CRM. Men små og mellomstore bedrifter blir ikke mer konkurransedyktige av den grunn.
  • Det er nesten uten unntak behov for at ulike løsninger snakker med omverdenen gjennom ulike typer integrasjoner.
  • Det vil alltid være behov for bistand i forbindelse med bruk av og tilpasninger i programvaren.
  • Ingen kan være best på alt, Visma lager generell programvare og oppfordrer sine partnere til å bli markedsledende inn mot ulike bransjer.
  • Enhver løsning kan alltid bli enda bedre.

ØkonomiBistand har det siste tiåret forutsett denne utviklingen. Vi har i dag for eksempel 25 årsverk innen programvareutvikling, et antall som har økt jevnt og trutt de siste 15 årene.

Gjennom god styring, standardiserte komponenter og utstrakt gjenbruk av løsninger tilbyr vi løsninger og kompetanse som verken er å finne hos Visma eller andre steder. Kjernesystemene vi jobber mest med kommer fortsatt fra Visma, men merverdien vi kan tilby er nå i langt større grad enn tidligere knyttet til enda bedre utnyttelse av programvaren.

Våre kunder er fullt i stand til å velge riktig programvare på egen hånd, men de ønsker et samarbeid med ØkonomiBistand for å ligge noen hakk foran konkurrentene.

ØkonomiBistand hjelper sine kunder til å bli noen hakk bedre enn konkurrentene. ØkonomiBistand gjør bedrifter mer effektive og lønnsomme.



(Skrevet av Johan Birger Stokmo. Første gang publisert 4. april 2018.)