Er staten i ferd med å gjøre seg så effektiv at folk ikke kan jobbe der?

Dette spørsmålet stiller Aksel Kjær Vidnes, redaktør i Forskerforum. Man skulle kanskje tro at dette var en kommentar hvordan offentlige oppgaver best kan utføres på en god og effektiv måte, men nei. Saken gjelder hvor store kontorer statsansatte skal ha.

Vidnes kommer også med eksempler på hva det er for oppgaver som krever egne kontorer: «Å jobbe med tekst og analyse i fred, forberede forelesninger og ta imot studenter for veiledning.» Dette er oppgaver som ligner på det jeg har drevet med siden nittitallet.

Diskusjonen om egne kontorer eller åpne landskap i det offentlige har pågått i flere år, og jeg har selv diskutert saken med flere som jobber i universitetssektoren. De fleste deler samme synspunkt: Arbeidet som utføres på deres arbeidsplass krever mer konsentrasjon enn det som gjøres både av studenter som henvises til lesesaler og doktorgradsstipendiater som slett ikke har egne kontorer. De må faktisk konsentrere seg mer enn alle andre i næringslivet! Dette er å undervurdere arbeidet som utføres av «oss andre». Jeg har sittet mange år i åpent landskap med tilsvarende arbeidsoppgaver og tror jeg vet hva jeg snakker om.

En bedre diskusjon om effektivitet

Statens effektivitetsdiskusjoner ender ofte i en debatt om arealbruk. Vi i ØkonomiBistand mener effektivisering er å få mer gjort, uten å tilføre mer ressurser. Det handler ikke om å pålegge allerede travle kolleger å gjøre enda mer. Det handler ikke om å dytte inn flere folk i samme rom. Om noe skal dyttes inn et sted, så er det rutineoppgaver som skal overlates til en PC. Om det på sikt fører til noe færre administrativt ansatte hos kundene våre så er det greit. Bedrifters konkurransekraft styrkes på denne måten og det er de minst interessante og givende oppgavene som forsvinner inn i PC-en.

Våre kunder skal ikke bli så effektive at folk ikke kan jobbe der. De skal i stedet ha så effektive løsninger at det blir morsommere å gå på jobb.



(Skrevet av Johan Birger Stokmo. Første gang publisert 22. mai 2018.)